Zoete broodjes bakken: koffiebroodjes

Brood bakken vind ik altijd erg leuk, en op de een of andere manier ook ‘comforting’ om te doen… Flink kneden en daarna het deeg zien verdubbelen terwijl het rijst! Prachtig vind ik dat.

Deze heerlijke zoete koffiebroodjes stonden dan ook al lang op mijn to-make-list en nu ik vakantie had kwam het er eindelijk van.

Ingrediënten:
Deeg:koffiebroodjes
1 pakje gedroogde gist
180 ml melk
500 g bloem
25 g witte basterdsuiker
1 ei
100 g roomboter
7 gram zout

Banketbakkersroom:
1 vanillestokje
500 ml melk
150 g suiker
4 eierdooiers
2 el bloem

Vulling:
200 g krenten en/of rozijnen

Afwerking:
150 g abrikozenjam
100 g poedersuiker
20 ml water

Bereiding:

We beginnen met het maken van de banketbakkersroom: Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng in een pan de melk, het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook. Roer in een apart bakje de eierdooiers met de andere helft van de suiker en de bloem los. Schenk een scheutje van het warme melk mengsel over het eiermengsel en roer met een garde meteen goed door elkaar. Schenk dit mengsel terug in de pan bij de rest van de melk en roer nu alles meteen goed door. Breng de banketbakkersroom aan de kook en laat op laag vuur +- 3 minuten garen. Laat de banketbakkersroom afkoelen op een diep bord of schaal en bedenk met plasticfolie (dit voorkomt velvorming).

Voor het deeg verwarm je de melk tot lauwwarm en voeg je de suiker en gist hier aan toe. De boter moet op kamertemperatuur zijn. Dan doe je alle ingrediënten in een kom en kneed het goed door elkaar tot een samenhangend deeg. Laat het deeg eerst 30 min rusten in de koelkast en wel ondertussen de rozijnen en/of krenten in water (of rum mag natuurlijk ook). Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een lap van 40×50 cm. Verdeel de banketbakkersroom er over, maar laat aan een van de lange zijden 3 cm vrij en bestrijk deze rand met water. Strooi de rozijnen en/of krenten gelijkmatig over de gele room  en rol het deeg op vanaf de lange kant met room. Zorg dat de sluitnaad goed op elkaar plakt. Snijd de rol in schijven van +- 2 cm.

Leg de deegschijven op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op een warme plaats 40 min rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de koffiebroodjes in 12 minuten tot ze goudbruin zijn.

Wanneer de broodjes klaar zijn verwarm dan de abrikozenjam totdat deze dus en vloeibaar is geworden (je kan hem eventueel nog pureren met een staafmixer om hem fijner te maken) en bestrijk de broodjes hiermee.
Van de poedersuiker en het water maak je een glazuur waarmee je de broodjes besprenkelt.

Bron:http://taartenzoet.blogspot.nl/2012/10/koffiebroodjes.html

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s