From scratch: Ravioli met met champignons, truffel en salieboter

Nieuwjaarsdag, een vrije dag, dat vraagt om een uitgebreide kooksessie!
En dan is er bijna niets leuker dan zelf pasta maken… Lang leven het pasta opzetstuk van mijn KitchenAid!
Verse pasta is zo lekker, maar ondanks alle hulpmiddelen die ik heb gaat er toch altijd veel tijd in zitten en dat heb ik lang niet altijd. Maar wanneer ik dan toch bezig ben maak ik graag wat meer zodat ik wat verse spaghetti of tagliatelle kan invriezen voor een later moment.

Voor 4 personen:
Ingrediënten:
Basis pastadeeg:
250 g meel van durum tarwe
150 g gewoon bloem
4 eieren
Snufje zout

Voor de garnering:
bosje verse salie
125 gram gezouten roomboter
Grof geraspte parmezaanse kaas
Een aantal paddenstoelen
Truffelolie

Voor de vulling van de pasta:
1 sjalot (zeer fijn gesnipperd)
1 tl rozemarijn (zeer fijn gesnipperd)
1 teentje knoflook (zeer fijn gesnipperd)
500 g champignons (zeer fijn gesnipperd)
250 g ricotta-kaas
2 el geraspte parmezaanse kaas
truffel-olie
olijfolie
zout en peper uit de molen (naar smaak)

Bereiding:
Voor de saus: begin hier de avond van tevoren mee zodat de smaak van de salie goed in de boter kan trekken.
Laat de boter heel zachtjes en zonder dat het bruin wordt in een pannetje smelten. Scheur de blaadjes verse salie en breek de steeltjes (gebruik zeker 8 takjes) en roer dit door de gesmolten boter. Laat even op het vuurtje staan tot de blaadjes zacht en donker zijn. Laat vervolgens afkoelen en stollen en plaats het in de koelkast.

Voor de pasta: ik gebruik altijd mijn standmixer om te kneden en dan is het heel simpel: gooi alles bij elkaar en laat het apparaat het werk doen!
Wil je het met de hand doen: dat kan natuurlijk ook.
Maak op het aanrecht een hoop van het meel en voeg een snufje zout toe. Maak in het midden een kuil. Zorg dat de kuil breed genoeg is om alle eieren er in te kunnen doen. Breek de eieren in de kuil. Klop de eieren met je vingers of een vork los. Neem tijdens het kloppen elke keer een beetje meel van de wand mee. Wees wel voorzichtig want voor dat je het weet maak je de wand kapot. Blijf zolang kloppen totdat het ei en meel mengsel een beetje stroperig wordt.
Meng de rest van het meel met je handen verder. Als je voorzichtig bent voorkom je dat je vieze handen krijgt. Kneed het deeg stevig door. Het deeg moet soepel en egaal worden. Als je er met je duim in drukt en het veert terug dan is het klaar. Meestal duurt dit niet langer dan 10 minuten.
Voor beide methoden geldt: als het deeg te nat blijft voeg je nog wat meel toe. Als het te droog blijft dan besprenkel je het met wat water. (Dit kan namelijk per keer verschillen, de consistentie van pastadeeg is heel erg afhankelijk van de temperatuur van de omgeving en je ingrediënten.
Als het deeg klaar is kan je het het beste met wat bloem inwrijven. Leg het weg gewikkeld in huishoudfolie of in een plastic zakje om het even te laten rusten. Zo droogt het niet uit en kan je het later verwerken.

Voor de vulling:Fruit de sjalot, rozemarijn en knoflook in wat olijfolie. Voeg hieraan de gesnipperde champignons toe. Schep af en toe om, tot het vrijgekomen vocht uit de champignons is verdampt. Voeg naar smaak vers gemalen zout en peper toe. Laat het geheel in een schaal afkoelen zodat de smaken goed intrekken. Zodra de vulling koud is roer dan met een vork de ricotta, parmezaanse kaas en een scheutje truffel-olie erdoor.

Het maken van de ravioli doe ik met dus met een pastaroller opzetstuk op mijn standmixer. En ik maak gebruik van een ravioli vorm (Dille en Kamille). Voor ravioli maak ik het deeg vrij dun (stand 7). Neem een deeglap en snijd deze in twee stukken van gelijke grootte. Leg één helft op de ravioli vorm. Vul de holtes met vulling. Leg de tweede helft er overheen en rol met de deegroller de ravioli dicht.

Voor het serveren: Laat de salie-boter op een klein pitje ,zonder dat het bruin wordt, zachtjes smelten. Ontdoe vervolgens de gesmolten boter van de salie (eventueel door te zeven) en zet de boter weer op een zacht pitje. Fruit de overgebleven paddenstoelen aan in de salie-boter.

Kook de ravioli gaar (ze zijn gaar wanneer ze in een pan met kokend water naar boven komen drijven). Verdeel de ravioli over 4 borden. Schep hier vervolgens wat van de salie-boter en de paddenstoelen over. Besprenkel met wat truffel-olie en grof geraspte parmezaanse kaas.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/9b7/81603712/files/2015/01/img_0141.jpg
Dit recept is voor mij echt pasta zoals de Italianen het bedoeld hebben, weinig ingrediënten maar heel verfijnd van smaak! This is why I love Italy!

Bron: http://www.pastamaken.nl/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s