Amaretto-amandelvlaai

Ik wilde voor mijn verjaardag een vlaai maken en met dit recept van Rudolph zou het helemaal goed moeten komen. Knapperige noten en romige caramel, jam! Do I need to say more?!

Ingrediënten:
Vlaaideeg:
100 ml melk
1 zakje gist (à 7 g)
2 el suiker
200 g bloem
1 mespuntje zout
30 g roomboter
1 eidooier

Amarettoroom:
175 ml melk
75 ml Amaretto
50 g vanillesuiker
2 eidooiers
1 el bloem

Amandelkaramel:
300 g amandelen
150 g suiker
75 ml slagroom
50 ml Amaretto
1 mespuntje zout
75 g roomboter

Garnering:
300 ml slagroom
pure chocolade (reep)

Bereiding:
Vlaaideeg:
Verwarm de melk tot lauwwarm en los de gist en de suiker erin op. Maak een kuiltje in de bloem en strooi het zout over de rand. Schenk de melk in het kuiltje en kneed de boter en de eidooier erdoor. Meng beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg, afgedekt met plasticfolie, circa 30 minuten rijzen.
Vet de vlaaivorm in. Rol het deeg uit tot en dikte van 5 millimeter en bekleed de vlaaivorm ermee. Prik de bodem in met een vork.

Amarettoroom:
Verwarm de oven voor op 180˚C. Breng in een pan de melk, driekwart van de amaretto, en de helft van de suiker aan de kook. Roer in een kom de eidooiers met de rest van de suiker en amaretto los en roer de bloem erdoor. Meng een scheutje melk door het eimengsel, schenk terug in de pan en roer goed door. Breng de amarettoroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten. Laat de banketbakkersroom afgedekt met plasticfolie afkoelen.
Vul de vlaaibodem met amarettoroom. Bak de vlaaibodem in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de bodem afkoelen.

Amandelkaramel:
Verwarm de oven voor op 180˚C. Rooster de amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat in circa 12 minuten krokant. Karamelliseer de suiker en voeg de noten toe. Voeg voorzichtig de slagroom en de amaretto toe. Breng op smaak met het zout. Breng aan de kook en roer tot de karamel opgelost is. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Laat de amandelkaramel afkoelen tot handwarm. Verdeel de amandelkaramel over de vlaaibodem. Laat de vlaai afkoelen.

Klop de slagroom stijf, schep in een spuitzak met kartelmondje en spuit rozetten rondom de afgekoelde taart. Schaaf er chocolade over.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/9b7/81603712/files/2015/01/img_0145.jpg
1 tip: spuit de slagroom er per stukje taart op wanneer je hem gaat serveren, anders loopt hij uit:(. Niet minder lekker, wel minder mooi

Bron: http://www.24kitchen.nl/shows/rudolphsbakery/recepten/amaretto-amandelvlaai

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s