De ultieme combinatie: zoet en zout. Vijgentaart met sjalotjes

Vaak zie ik de volgende vraag voorbij komen: zoet of hartig! Mijn antwoord zou zijn beide! Het liefst in combinatie met elkaar. Want er is niets zo lekker als een gerecht waarin zoet en hartig met elkaar gecombineerd worden. Zo vind ik salted caramel echt ‘to die for’ en ook van de combinatie van kaas met zoetigheid (bijv. Een chutney of jam) ben ik niet vies. Deze twee tegenhangende smaken versterken elkaar gewoon enorm. Blij was ik dan ook toen ik in de winkel weer verse vijgen zag liggen en dit recept op chickslovefood voorbij zag komen.

Ingrediënten:
6 plakjes bladerdeeg
3 el Griekse yoghurt
6 sjalotjes
3 verse vijgen
100 gram blauwe kaas (bijvoorbeeld Gorgonzola)
1 ei
3 sprieten bieslook
1 el balsamico azijn
1 el olijfolie en wat olie om in te bakken
peper en zout

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snijd de sjalotjes doormidden en vervolgens in dunne halve ringen.
Verwarm wat olie in een koekenpan en laat de sjalotringen op laag vuur een kwartier fruiten, tot ze zacht en glazig zijn geworden.
Spreid ondertussen de bladerdeegplakjes uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Maak er, wanneer ze ontdooid zijn, een rechthoek van door de plakjes elkaar elkaar net te laten overlappen. Druk de naden goed aan en vouw rondom een randje van ongeveer 0,5 cm om.
Prik met een vork gaatjes in de bodem (hiermee voorkom je dat de bodem helemaal opblaast) en dus niet in de omgeslagen rand!
Schuif je taartbodem de oven in voor vijf minuten.
Terwijl je sjalotjes fruiten en de bodem bakt, snijd je de vijgen in dunne plakjes. Vergeet bij vijgen nooit om de steeltjes te verwijderen deze zijn hard (houtachtig) en zijn dus niet lekker om op te eten!
Haal de bodem uit de oven en prik eventueel nog wat extra gaatjes op de plekken waar de bodem toch is opgeblazen.
Smeer de Griekse yoghurt dun uit over de bodem en bestrooi met zout en peper.
Verdeel nu de gefruite sjalotjes over de yoghurt, gevolgd door de vijgenplakjes en maak af met de kaas die je erover kruimelt.
Klop het ei los en bestrijk de randjes dun met ei. (Hierdoor krijgt je rand een mooi goudbruin kleurtje)
Schuif de plaattaart de oven in voor 20 minuten.
De taart is klaar als de randen goudbruin zijn en de kaas is gesmolten.
Meng een eetlepel olijfolie met een eetlepel balsamico azijn.
Haal de plaattaart uit de oven en garneer met het olie-azijn mengsel en wat fijngeknipte bieslook.
Heerlijk om te serveren met een frisse groene salade!
Ook lekker als borrelhapje.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/9b7/81603712/files/2015/01/img_0154.jpg

Bron: Chickslovefood.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s