Spaghetti and meatballs

5 maart was het weer zo ver, running dinner part IV. Ditmaal waren wij aan de beurt om de boel te organiseren. Na enige stress rondom de eetkamertafel (komt ie wel op tijd binnen?) konden we een paar dagen van te voren beginnen met de echte voorpret (versieringen, beginnen met koken, filmpjes zoeken, etc). Omdat Elske en Vincent er niet bij konden zijn (in levende lijve, gelukkig wel via FaceTime) hebben de gastvrouw en heer naast het hoofdgerecht ook de taak om het aperetiefje en een hapje te verzorgen.

Het thema wat wij verzonnen hadden was “Hollywood: most iconic foodscenes”. Met dat thema in gedachte is iedereen aan de gang gegaan en stonden er weer de meest lekkere gerechten op tafel. Als voorafje had ik gezorgd voor een Cosmopolitan (Sex and the City) met verschillende soorten popcorn en nacho’s (moviefood). Hiervan zal ik de recepten binnenkort ook nog plaatsen. Over het hoofdgerecht heb ik lang getwijfeld, eigenlijk nog tot de week voorafgaand aan het diner.

Moest het een big-kahuna burger met een $5-shake worden (Pulp fiction) of ging ik toch voor de golden-oldie spaghetti and meatballs uit Lady and the Tramp. Uiteindelijk ging ik toch voor de spaghetti and meatballs omdat ik de burger te voor de hand liggend vond en ik me met de pasta lekker kon uitleven in de keuken! En wie kent de scene niet, twee verliefde hondjes die samen een bord pasta delen en op het laatst dezelfde sliert spaghetti naar binnen slurpen. Met als gevolg……
Het moest een heerlijke zelfgemaakte pasta met smakelijke gehaktballetjes in een zoete tomatensaus worden en dat is aardig gelukt al zeg ik het zelf.

Hierbij zal ik alleen het recept van de gehaktballetjes en tomatensaus uitschrijven. Het recept voor de pasta volgt later in een volgende blog.

Voor 8 personen

Ingrediënten:
Voor de gehaktballetjes:
500 g mager rundergehakt
500 g braadworsten
1 ei
2 pakjes LU Minicrackers olijfolie & oregano
1 ui
2 teentjes knoflook
20 g geraspte Parmezaanse kaas
3 sneetjes wit brood zonder korst
2/3 cup halfvolle melk
1 tl gedroogde oregano
1 tl gedroogde basilicum
1 flinke el verse peterselie
bloem
Voor de tomatensaus:
3 blikken gepelde tomaten
2 teentjes knoflook
1 ui
28 g tomatenpuree
Flinke scheut rode wijn
Flinke scheut balsamicoazijn
laurierblaadje
2 el suiker
0,5 bouillonblokje (rundvlees)
Italiaanse kruiden (gedroogd) naar smaak
verse basilicum

Bereiding:
Voor de gehaktballetjes:
Ontdoe de braadworsten van hun velletje en doe het vlees samen met het gehakt in een kom.
Rasp de ui en knoflook (doe dit echt, ga hem niet snijden, dit zorgt straks voor een lekkere smeuïge gehaktbal zonder ‘stukjes’ ui en knoflook er in) en snijd de boterhammen in kleine blokjes en giet de melk hier overheen. Voeg bovenstaande samen met de kruiden, het ei en de geraspte Parmezaanse kaas toe aan het vleesmengsel. Meng dit zo kort mogelijk door elkaar (ik doe dit met mijn KitchenAid en dat werkt echt fantastisch goed). Verkruimel de crackers tot paneermeel en voeg beetje bij beetje toe aan het vleesmengsel tot het vleesmengsel niet meer te plakkerig is (ik heb bijna alle crackers uit de twee pakjes toegevoegd).
Rol balletjes (ter grootte van een pingpongbal) van het gehaktmengsel en laat even rusten in de koelkast. Voordat je de balletjes gaat bakken rol je ze nog even door wat bloem zodat er een krokanter laagje ontstaat.
Verhit een pan met wat olijfolie op hoog vuur en bak de balletjes zo kort mogelijk aan (eigenlijk hoef je ze alleen aan alle kanten dicht te schroeien). Garen doen we zometeen in de tomatensaus.
Voor de tomatensaus:
Gebruik dezelfde pan als voor de balletjes (waar de aanbaksels nog in zitten) en verhit deze weer op laag vuur en voeg (indien nodig) wat olijfolie toe. Snipper de ui  en knoflook en bak deze als eerste glazig en tot hij begint te geuren. Voeg dan de tomatenpuree toe en bak dit net zo lang mee tot hij niet meer zuur ruikt. Voeg dan een flinke scheut rode wijn en balsamicoazijn toe (naar smaak) en zorg dat de aanbaksels los komen van de pan. Voeg vervolgens de gepelde tomaten, kruiden en het laurierblaadje toe en laat minimaal een uur op laag vuur pruttelen.
Haal het laurierblaadje uit de saus en pureer het geheel met een staafmixer. Nu kan je de tomatensaus op smaak gaan brengen met suiker en het bouillonblokje (voeg dit beetje bij beetje toe en geef het even de tijd om op te lossen voordat je proeft, je kan beter nog een beetje meer moeten toevoegen dan dat je in 1x alles toevoegt en het niet goed blijkt te zijn).
Als de saus goed op smaak is voeg je de gehaktballetjes toe en laat deze nog even goed doorwarmen in de saus.
Roer vlak voor het serveren eventueel wat verse basilicum door de saus en serveer met spaghetti en vers geraspte Parmezaanse kaas.
Buon appetito!

spaghetti and meatballs

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s