Truffel plaattaart

Een heerlijk receptje voor in het weekend. Niet omdat het nou zoveel tijd kost, maar meer omdat het toch wel een calorierijk maaltje is met bladerdeeg, mascarpone en Parmezaanse kaas.. Maar dat moet af en toe kunnen toch, want lekker is het absoluut!

Wat mij betreft is een plaattaart trouwens altijd wel een goed idee. Het lijkt op pizza (alleen vind ik een goede pizzabodem vele malen lekkerder dan bladerdeeg) maar ook wel een beetje op een quiche (maar dan zonder ei, ik weet dat dat de hele essentie van een quiche is, maar toch moet ik er altijd aan denken bij een plaattaart). Daarnaast is het gewoon heel erg veelzijdig en een goede avondmaaltijd wanneer je een stukje combineert met een frisse salade. Kwa smaakcombinaties is er ook heel veel mogelijk. Vandaag deel ik een plaataart met romige mascarpone, paddenstoelen en truffeltappenade.

De uitdaging is wel altijd om de bodem knapperig en krokant te krijgen en dat deze niet zompig wordt van alle ingrediënten die je er op legt. Mijn tip: bak de bodem eerst kort voor, hierdoor is hij al bijna gaar en blijft hij knapperig ondanks de ‘natte’ ingrediënten die je er later nog op legt.
Voor 4 personen (wanneer je het combineert met een frisse salade)

Ingrediënten:
– 1 rol vers bladerdeeg (of 6 kleine plakjes uit de diepvries)
– 250 kastanje champignons
– 1 teentje knoflook
– 125 g mascarpone
– 40 g truffel-paddestoeltapenade (bij AH verkrijgbaar) (als je niet zo van de uitgesproken smaak van truffel houd, zou ik iets minder toevoegen)
– 100 g hamblokjes
– 2 handjes rucola
– peper en zout naar smaak
– handje gerapste Parmezaanse kaas

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Als je losse plakje bladerdeeg gebruikt, laat deze dan licht ontdooien en leg ze met lichte overlap op een bakplaat zodat ze een rechthoek vormen. Duw de naden stevig aan zodat deze bijna niet meer zichtbaar zijn. Wanneer je vers bladerdeeg gebruikt hoef je deze alleen maar uit te rollen en op een bakplaat te leggen.
Prik met een vork gaatjes over het gehele deeg, behalve 0,5 cm langs de randen.
Bak de bodem zo’n 10 minuutjes voor totdat hij lichtbruin begint te kleuren.

Terwijl de bodem in de oven staat meng je in een bakje de mascarpone naar smaak met peper en zout. De champignons snijd je in plakjes.

Verwarm een pan en bak de champignons in een klein beetje olijfolie totdat ze het meeste vocht hebben losgelaten. Voeg op het laatste moment een teentje knoflook (geperst) toe.
Laat de paddenstoelen in een vergiet uitlekken en meng daarna met de truffeltapenade.

Als de bodem is voorgebakken is hij vaak ook wat omhoog gekomen, in het midden doe ik dit teniet door het deeg met een vork weer naar beneden te duwen (het randje mag juist wel opstaand blijven).

Besmeer de bodem met de mascarpone en verdeel hier vervolgens het paddenstoelen-truffel mengsel, de hamblokjes en als laatste de Parmezaanse kaas over. Bak af in de oven totdat de bodem en de kaas goudbruin kleurt.

Verdeel de rucola over de plaattaart, snijd in stukken en serveer met een frisse salade.

truffel plaattaart.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s