kokos thumbprint koekjes met salted-caramel

Ja, je leest het goed! kokoskoekjes en karamel… veel beter dan dat gaat het niet worden! Ik wilde al een tijdje thumbprint koekjes maken omdat ze er zo leuk uitzien… En toen ik er achter kwam dat thumbprint cookies een echte kersttraditie zijn kon ik niet achterblijven natuurlijk tijdens de afgelopen feestmaand!
Een excuus voor het maken van deze koekjes was makkelijk gevonden… Ik ging namelijk EIN-DE-LIJK voor het laatst naar de fysio voor mijn vkb revalidatie… dus als dat geen koekje waard is! De meiden van de basketbal mochten meegenieten!

Voor +- 28 koekjes:

Ingrediënten:
Voor de koekjes:
150 g kokosrasp
– 1 ei
– 226 g ongezouten roomboter
– 108 g kristalsuiker
– 0,25 tl keukenzout
– 2 tl kokosextract
– 283 g bloem
Voor de vulling:
– 200 g caramel fudge (Lonka)
– 3 el slagroom
– grof zeezout

Bereiding:
Voor de koekjes:
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed je bakblik met bakpapier.
– Doe de kokos in een schaaltje en zet opzij.
– Meng de boter met de suiker en het zout in een stand mixer met de menghaak met ingebouwde silicone schraper (meng totdat er geen boterklontjes meer zichtbaar zijn, het mengsel hoeft niet luchtig geklopt te worden!)
– Meng het kokosextract door het suiker-boter mengsel.
– Voeg beetje bij beetje de bloem toe en laat de mixer draaien tot alles gemengd is.
– Doe het ei in een bakje en roer goed door met een vork.
– Verdeel het deeg in +- 28 gelijke stukjes (ongeveer 1 el deeg per koekje) en rol er balletjes van.
– Rol elk balletje eerst door het geklopte ei en daarna door de geraspte kokos.
– Leg de balletjes op de bakplaat (houd genoeg ruimte) en druk met je duim of wijsvinger in het midden van elk deegballetje zodat er een kuiltje ontstaat.
– Zet de bakplaat voor 10 min in de vriezer (of 30 min in de koelkast) zodat de koekjes straks bij het bakken beter hun vorm behouden.
– Zet de bakplaat daarna in de oven en bak de koekjes 10 minuten.
– Haal de bakplaat uit de oven (je ziet nu dat de kuiltjes minder duidelijk aanwezig zijn. Geen paniek, dit hoort er bij!) en druk de kuiltjes opnieuw in (je kan hier het beste een ronde 1/2 tl voor gebruiken (of je moet vuurvaste vingers hebben)).
– Zet de koekjes terug in de oven (als de kokos te bruin wordt kan je ze op dit moment afdekken met aluminiumfolie. Bak de koekjes nog zo’n 6-10 minuten totdat ze goudbruin zijn.
– Haal de koekjes uit de oven en laat even verder afkoelen en doorgaren op de bakplaat.
Voor de vulling:
– Doe de caramel fudge blokjes in een kom die in de magnetron mag. En voeg de slagroom hier aan toe.
– Doe het mengsel 30 seconde per keer in de magnetron en roer tussendoor goed totdat het mengsel volledig gesmolten is.
– Laat het mengsel iets afkoelen zodat het iets indikt.
– Verdeel de karamel met een lepel in de kuiltjes van de koekjes en besprenkel met grof zeezout (doe dit gelijk per koekje anders is de karamel al te ver uitgehard en hecht het zout niet meer).
kokos-thumbprint-koekjes-met-salted-caramel

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s