Bladerdeeghapje met champignons, gruyere en bacon

Het laatste onderdeel van mijn bacon-trio voor het running dinner.

Voor 10 bladerdeeghapjes:

Ingrediënten:
– 1 el gezouten roomboter
– 0,5 el olijfolie
– 100 g kastanjechampignons
– 1 ui
– 0,5 tl gedroogde tijm
– 0,5 el kristalsuiker
– 0,75 el balsamico azijn
– 0,5 tl knoflookpoeder
– 60 g gruyere
– 5 plakjes ontbijtspek
– 5 plakjes bladerdeeg
– 1 ei

Bereiding:
– Bak de ontbijtspek krokant in de oven (dit vind ik de fijnste manier!)
– Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
– Verhit de helft van de olijfolie en de boter in een koekenpan en bak hierin de in plakjes gesneden kastanjechampignons voor +- 5 minuten.
– Haal de champignons uit de pan en zet opzij. Verwarm vervolgens in dezelfde pan de rest van de olijfolie en boter en bak hierin de in ringen gesneden ui voor 5 minuten (de ui mag niet verkleuren).
– Voeg vervolgens de tijm en suiker toe en smoor de uienringen zo’n 25 minuten op laag vuur totdat ze gekarameliseerd zijn. Voeg de laatste 5 minuten de balsamico azijn toe en laat de uien dit helemaal opnemen en laat vervolgens afkoelen.
– Meng de gekarameliseerde uienringen met de champignons, het knoflookpoeder en de geraspte gruyere.
– Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en halveer. Leg op een met bakpapier bekleede bakplaat en smeer in met een beetje geklutst ei.
– Verdeel het gruyeremengsel over de bladerdeegplakjes (+- 2 el per bladerdeeghapje) en zet voor 20-25 minuten in de oven totdat het goudbruin is.
– Hak de gebakken bacon in kleine stukjes en strooi over de bladerdeeghapjes.

voorgerecht-running-dinner-bacon

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s