Ossobuco alla Milanese

Zoals jullie al eerder hebben kunnen lezen was het thema van het afgelopen running dinner de Italiaanse keuken. De keuze voor het hoofdgerecht ging tussen porchetta en de ossobuco alla Milanese. Deze laatste heeft uiteindelijk de tafel bereikt tijdens het Italiaanse avondje!

Ossobuco alla Milanese is kalfsschenkel op zijn Milanees klaargemaakt. Dit betekend met een lekkere tomatensaus en geserveerd met safraanrisotto!  Kalfsvlees is iets duurder, maar het is zo lekker mals als het een tijdje in de saus heeft liggen pruttelen! Daarnaast is het eigenlijk een super simpel gerecht (zoals zo vaak in de Italiaanse keuken!), je hebt alleen even geduld nodig als het kalfsvlees ligt te stoven!

Vergeet ook absoluut niet de ossobucco te serveren met een heerlijke gremolata (mengsel van citroenschil, peterselie en knoflook), dit geeft echt nog meer verdieping aan de smaken in dit gerecht!

Voor 2 personen:

Ingrediënten:
Voor de ossobuco:
– 1 kleine ui
– 0,5 kleine winterwortel
– 1 stengel bleekselderij
– 2 kalfsschenkels
– 2 el bloem (op smaak gebracht met zout en peper)
– 1 el olijfolie
– 1 el roomboter
– 100 ml witte wijn
– 1 laurierblad
– blaadjes van 0,5 takje rozemarijn
– blaadjes van 0,5 takje tijm
– 1 blik gepelde tomaten (400 g)
Voor de gremolata:
– 0,5 teentje knoflook
– 0,5 tl citroenschil
– 0,5 el peterselie
Voor de safraanrisotto:
– 150 g arborio rijst (risottorijst)
– 400 ml kippenbouillon (van 1 tablet)
– 0,5 kleine ui
– 0,5 stengel bleekselderij
– klontje boter
– 70 ml witte wijn
-30 g geraspte Parmezaanse kaas
– olijfolie
– plukje saffraan

Bereiding:
Voor de ossobuco:
– Snipper de ui zo fijn mogelijk en snijd de wortel en bleekselderij klein (brunoise 0,5×0,5 cm).
– Dep de kalfsschenkel droog en wentel door de bloem.
– Verhit de olie + boter in een pan en schroei het vlees aan beide zijden op hoog vuur dicht.
– Haal het vlees uit de pan en fruit de groenten + de kruiden (fijngesneden) aan (zo’n 2 minuten) tot de ui glazig is.
– Voeg de wijn toe en laat voor de helft inkoken.
– Voeg de tomaten toe en roer goed door.
– Leg het vlees terug in de tomatensaus en laat 1,5 tot 2 uur op heel laag vuur stoven (niet koken!).
– Haal het vlees uit de saus en laat deze goed koken zodat hij indikt. (Eventueel kan je ook wat boter en/of maïzena toevoegen om de saus wat dikker te maken).
Voor de gremolata:
– Rasp de citroenschil (eerst goed wassen om de waxlaag er af te halen!), pers de knoflook en snijd de peterselie heel fijn.
– Meng alles door elkaar en zet even weg om de smaken goed te laten mengen.
Voor de safraanrisotto:
– Fruit de ui en bleekselderij in een klein beetje boter aan in een koekenpan totdat de ui glazig is.
– Voeg de rijst toe aan de groenten en bak deze kort mee totdat ook de rijst glazig ziet.
– Voeg als eerste de wijn toe en laat koken totdat deze volledig is opgenomen.
– Voeg het saffraanplukje toe aan de bouillon en schenk lepel voor lepel de bouillon bij de rijst (ik doe dit door een zeefje zodat de saffraandraadjes niet in mijn risotto terecht komen). Voeg pas weer een volgende lepel vocht toe wanneer de voorgaande helemaal is opgenomen door de rijst.
– Ga door met toevoegen van het vocht totdat de rijst gaar is (dit duurt zo’n 16-20 minuten).
-Haal de risotto van het vuur en voeg als laatste een klontje boter en de Parmezaanse kaas toe. Roer goed door en laat de risotto nog 2 minuten rusten met de deksel op de pan.

Serveer de ossobucco met de safraanrisotto en maak af met de gremolata!

ossobucco-alla-milanese

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s