Kip-chorizo empanadas

 

5 februari 2017, zegt die datum je wat? Ik denk dat de meeste Nederlanders hier nee op antwoorden… Maar als je het aan Amerikanen vraagt?! Die zaten met zijn alle voor de tv om de Super Bowl te kijken. De Super Bowl is de Amerikaanse footballfinale die elk jaar tussen de kampioenen van de American Football Conference en National Football Conference gespeeld wordt. De Super Bowl is een van de best bekeken evenementen ter wereld. En niet alleen vanwege de wedstrijd zelf, maar ook vanwege de beroemde halftime show. De dag dat de Super Bowl wordt uitgezonden, wordt vaak officieus beschouwd als een nationale feestdag door de meeste Amerikanen. Ze komen bij elkaar en kijken de wedstrijd onder het genot van een drankje en heel veel lekkere hapjes. Het maken van deze hapjes (ook wel gamefood genoemd) kan vaak niet gek genoeg. Ik heb zelfs plaatjes voorbij zien komen van geheel eetbare footballstadions!

Maargoed, wat heeft die Super Bowl nou met etenmeteva te maken hoor ik je denken. Nou alles dus, vanwege dat gamefood. Ook al ben ik geen footballfan en was de wedstrijd hier midden in de nacht, ik had weer een mooie gelegenheid gevonden om wat lekkere snacks te maken, zodat ook wij op Super Bowl Sunday een gameday food diner konden houden.

Ik maakte 3 gerechtjes (knoflook-parmezaan kipvleugeltjes, empanadas gevuld met kip en chorizo en een stokbrood gevuld met kip in barbecuesaus). Bij deze als eerste het recept van de empanadas. Niet echt een typische Super Bowl snack, maar ik had nog een klein restje chorizo, champignons en creme fraiche liggen. Dus vandaar.
De andere twee recepten volgen snel!

Voor 9 empanadas

Ingrediënten:
– 9 plakjes bladerdeeg
– 200 g kipfilet
– 50 g chorizo
– 40 g champignons
– 1 sjalotje
– 1 teentje knoflook
– 1 el bloem
– 125 ml bouillon
– 3 el creme fraiche
– 0,5 tl gedroogde tijm
– 0,5 tl gedroogde peterselie
– 1 ei

Bereiding:
– Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius en snijd de kip en chorizo in kleine blokjes (zo klein mogelijk geeft een fijnere structuur straks in de empanadas).
– Snipper de ui en hak de champignons heel fijn.
– Bak de chorizo in een droge koekenpan en voeg hier na 2 minuten de ui aan toe.
– Voeg vervolgens een teen knoflook (geplet), de kip, champignons, tijm en peterselie toe en bak tot de champignons goudbruin zijn.
– Gooi de knoflook weg en voeg de bloem toe. Bak dit twee minuten mee met het chorizo mengsel.
– Schenk de bouillon erbij en laat 5 min sudderen met de deksel op de pan.
– Roer de creme fraiche er op het laatst doorheen en haal van het vuur.
– Steek uit al je bladerdeedblaadjes een (zo groot mogelijk) rondje met behulp van een steekring of kommetje.
– Verdeel de vulling over de bladerdeegblaadjes en vouw ze dubbel.
– Duw de randjes goed aan met een vork en prik een gaatje bovenin zodat de stoom kan ontsnappen.
– kluts een eitje en bestrijk de empanadas hiermee voordat je ze in 20-25 minuten afbakt in de oven.

Bron: culy

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s